Kritéria Skutečně zdravé jídelny
Co musíte splnit, aby se vaše jídelna stala Skutečně zdravou?
V současné době nabízíme program Skutečně zdravá jídelna pro jídelny, připravující pokrmy v rámci školního stravování. Připravujeme program pro univerzitní menzy, podnikové jídelny a další zařízení hromadného stravování.
Podmínky pro udělení osvědčení Skutečně zdravá jídelna mají tři úrovně: bronzovou, stříbrnou a zlatou. Každá úroveň obsahuje specifická kritéria, která musí jídelna splnit v oblasti Kvalita jídla a místo jeho původu.
Kritéria Skutečně zdravé jídelny
- Kompletní soubor kritérií pro Skutečně zdravé jídelny: Přehled toho, co vaše jídelna musí splnit, aby získala osvědčení v každé úrovni.
- Nepovolená aditiva: látky, které nesmí Skutečně zdravá jídelna používat
- Přehled čerstvých surovin: definice čerstvých, nezpracovaných surovin
Jídelna splňující Bronzová kritéria...
- Nabízí ve školní jídelně sezónní pokrmy vyrobené minimálně ze 75 % z čerstvých surovin.
- Jídla v nabídce jídelny neobsahují žádné nežádoucí přísady a minimalizuje používání polotovarů.
- Doslazované nápoje jsou bez výjimky nahrazeny nápoji neslazenými.
- Jídelna neumožňuje prodej polotovarů a nápojů s vysokým obsahem tuků, soli a cukrů ani ve školním bufetu, ani z výdejních automatů.
Splněním podmínek pro bronzovou úroveň se jídelna stává součástí sítě Skutečně zdravých jídelen.
Jídelna splňující Stříbrná kritéria...
- Nabízí v jídelně zdravé pokrmy připravené z čerstvých sezónních surovin od místních farmářů a řezníků, část surovin pochází z ekologických farem a z šetrných chovů.
- Respektuje potřeby strávníků se specifickou dietou tím, že jim umožní ohřátí z domu doneseného dietního pokrmu ve školní jídelně.
Jídelna splňující Zlatá kritéria...
- Minimálně 80 % nakoupených čerstvých a nezpracovaných surovin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji
- V jídelně nabízí zdravé pokrmy, připravené z čerstvých místních surovin, z 10 % ze surovin z ekologických farem.